WOI in boeken – waar te beginnen?

Het grote herdenken staat op het punt van beginnen. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog is begonnen, een oorlog die in de Nederlandse geschiedenis slechts een kanttekening is terwijl de Belgen het nog steeds de Grote Oorlog noemen. Uiteindelijk is deze oorlog toch ook voor de Nederlanders belangrijk geworden aangezien zonder de eerste zeer waarschijnlijk ook de tweede niet in deze vorm zou zijn uitgebroken.

Image

De komende vier jaar gaan we zeker overstelpt worden door allerlei media over dit onderwerp, het grote herdenken barst echter waarschijnlijk pas echt los op 28 juli dit jaar als het precies honderd jaar geleden is dat Oostenrijk-Hongarije de oorlog verklaart aan Servië. Toch konden sommige niet wachten tot die datum. Zo kan je in Trouw elke woensdag een artikel lezen over de Eerste Wereldoorlog en is de BBC zijn herdenkingsseizoen ook al begonnen met diverse documentaires en een zeer informatieve website. Ook de Belgen zijn er vroeg bij en hadden vorig jaar al de briljante serie Ten Oorlog op de buis en dit jaar zijn ze begonnen met de fictie reeks In Vlaamse Velden. Dit is slechts het puntje van de ijsberg en er gaat zeker nog heel veel volgen.

Maar wat nu als je interesse wel gewekt is maar je weet er eigenlijk niet zoveel van af? Er is al heel veel geschreven over de oorlog en het is vaak moeilijk door de bomen het bos te zien. Er is echter één boek dat ik ernstig kan aanraden om een mooie achtergrond te krijgen over de Eerste Wereldoorlog: Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog van de Nederlander Koen Koch. Hij beschrijft in minder dan 500 pagina’s de grote lijn van de oorlog (in Europa, niet die in het Midden Oosten en Afrika), de veldslagen en de belangrijkste hoofdpersonen binnen de oorlog. Ook gaat Koen Koch in op de schuldvraag van de oorlog. Dit is een grote en ingewikkelde discussie die nu nog steeds veel gevoerd wordt en waar men toch eigenlijk niet echt een antwoord op weet te vinden. Fijn is ook dat het boek een uitgebreide literatuurlijst heeft zodat je ook meteen verder kunt als je bepaalde aspecten meer wilt uitdiepen.

Er gaan documentaires genoeg komen over de Eerste Wereldoorlog de komende jaren, maar als je een vlot lezend naslagwerk wilt hebben is het lezen van Een kleine geschiedenis zeker geen straf.

te koop bij o.a. bol.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s