WO I in strip verbeeld

De Stripdagen Haarlem (31 mei & 1 juni) staan dit jaar in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Hiermee liften ze mooi mee met het begin van het Grote Herdenken van deze oorlog en zetten ze ook meteen de stripalbums naar dit thema in de spotlight. Er zijn over WOI al veel bijzondere strips verschenen; zo is Jacques Tardi een hele grote meneer binnen dit genre.

Image

Rondom de Stripdagen wordt er ook al zo het één en ander georganiseerd. Zo zal er onder andere een vier weken durende tentoonstelling te zien zijn onder de naam “‘Inktzwart – WO1 herdacht in strips en cartoons”. Ook kan je je nu al aanmelden voor de lezing “WO I in strip verbeeld” door Prof. Kees Ribbens. Aldus de aankondiging:

Professor Kees Ribbens, senior onderzoeker bij het NIOD en sinds 1 januari bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur en oorlog’ aan de Erasmus Universiteit, zal in een speciale themalezing ingaan op de verbeelding van WO I – zowel tijdens als na het conflict – in de westerse populaire cultuur, vooral in stripverhalen en graphic novels.

Daarbij komt ook aan bod hoe Nederlandse personages zoals de beroemde spionne Mata Hari en de Haarlemse luchtvaartpionier Anthony Fokker de verbeelding in het buitenland prikkelden.

Daarnaast vertelt hij over re-enactment, het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van historische gebeurtenissen en over WO I gerelateerd toerisme. Toeristen bezoeken de slagvelden, monumenten en oorlogsgraven in o.a. België en Frankrijk, en verzamelen militaire objecten. Velen raken onder de indruk en zijn ervan overtuigd dat deze ‘ervaringen’, waarmee zij zich het verleden actief toe-eigenen, hen dichter bij de oorlogsgeschiedenis brengen.

En terwijl de levende herinnering aan de oorlog langzaam verdwijnt, vormen met name populaire bewerkingen als films, stripverhalen, websites of re-enactments steeds vaker een eerste kennismaking met dit onderwerp voor nieuwe generaties. (x)

Kaarten zijn gratis, maar wees er snel bij: er zijn slechts 40 zitplaatsen te vergeven! Reserveren kan via de website van Stadsbibliotheek Haarlem.

Ik heb persoonlijk een bescheiden verzameling strips over de Eerste Wereldoorlog en ben nieuwsgierig wat Prof. Kees Ribbens over dit thema te melden heeft. Sowieso zijn de Stripdagen Haarlem altijd super gezellig dus zeker de moeite van het bezoeken waard. Noteer maar in je agenda: 31 mei & 1 juni is Haarlem de hoofdstad van de strip.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s