Twelve Years A Slave

12 Years A Slave won gister terrecht de Oscar voor Beste Film. Steve McQueen heeft met de verfilming van het boek uit 1853 een waardig eerbetoon gegeven aan Solomon Northup, de schrijver van dit levensverhaal. McQueen verfilmt het verhaal met prachtige en hartverscheurende beelden en werkelijk elke acteur die hieraan heeft meegewerkt speelt op het top van zijn of haar kunnen. Een aanrader dus.

ImageReden voor deze post is echter niet enkel de film (alhoewel ik het iedereen toch zeker aanraad hem te gaan zien). Het is waanzinnig om je te realiseren dat het verhaal is gebasseerd op het echte leven van Solomon Northup en dat hij dit nadat hij bevrijdt was heeft opgetekend in een boek onder dezelfde titel. Het is 100 jaar in de vergetelheid weggezakt tot het in de jaren zestig weer ontdekt werd. Het boek uit 1853 bevindt zich al lange tijd in het publieke domein en is op verschillende websites terug te vinden. Ook staat er een gratis audioboek online.

Verder op het internet: What Happened To Solomon Northup And Patsey After The Events Of ’12 Years A Slave’?

Advertisements

One thought on “Twelve Years A Slave”

 1. Hi,

  Ja, het is inderdaad een goede film. Het was in de vergetelheid geraakt omdat het niet paste in het verhaal dat blank Amerika van de slavernij maakte.

  Mocht je geinteresseerd zijn: ik ben bezig aan een serie posts over slavernij in Amerika, bedoeld voor Nederlanders. Ik besteed aandacht aan de wat minder bekende aspekten van deze geschiedenis, o.a. het fenomeen kidnappen van “free people of color”.

  Ik begon de serie naar aanleiding van een bezoek aan een plantage en het zien van 12 Years a Slave. Hier is de link naar de eerste post:
  http://residentalien.co/2014/03/16/laura-plantation/

  Groeten,
  Barbara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s