Meestwerk: In Memory of George Dyer

Image

Foto: Peter Schibli, Basel
© The estate of Francis Bacon, c/o Pictoright Amsterdam 2014

Ik ga het maar meteen bekennen: ik ben een groot fan van Francis Bacon. Hij is één van die kunstenaars waarvan ik ooit besloten heb om zoveel mogelijk werk in mijn leven te gaan bekijken en tot nu toe stelt hij nog niet teleur. Naar Dublin zelf moet ik nog, maar de Nieuwe Kerk heeft momenteel een werk van hem hangen die ik nog niet gezien heb. Hoera!

In het kader van de Meesterwerk serie in de Nieuwe Kerk te Amsterdam is nu Francis Bacon aan de beurt. Zijn voorgangers waren niet de minsten: in 2011 was het Rembrandt (Bacon was groot fan) en in 2012 Andy Warhol. Nu dus Francis Bacon met het werk In Memory of George Dyer (1971).

Francis Bacon staat natuurlijk bekend om zijn portretten en mensfiguren waarbij hij het vaak niet al te prettige innerlijke van de personen wilde tonen in plaats van het uiterlijk. Zijn schilderij zijn vaak dreigend van toon en dat is ook precies wat mij persoonlijk in hen aantrekt. Bacon’s schilderijen lijken te schreeuwen.

Absoluut hulde aan de Nieuwe Kerk over de presentatie van dit werk. Op de infoborden wordt je geïnformeerd over Bacon’s leven, het drieluik binnen zijn oeuvre en over George Dyer zelf, jarenlang de partner van Bacon. Vooral dat laatste verhaal geeft een mooie achtergrond voor als je het daadwerkelijke werk gaat bekijken waar Dyer vier maal op staat afgebeeld.

Dit werk van Bacon is zeker het label “Meesterwerk” waardig. Het is groots en dramatisch zoals alleen Bacon dat kan met een zwierige verfstreek en een donkere lading binnen het werk. George Dyer zelf lijkt Bacon veel vreugde en verdriet gegeven te hebben binnen de relatie en hij is ook de inspiratie voor vele werken na zijn zelfmoord in 1971 in Parijs.

Het Meesterwerk is slechts een maand te zien in de Nieuwe Kerk tot en met 30 maart. Ook leuk: elke zaterdag om 15 uur is er een lezing over Bacon en zijn werk, voor allen wiens interesse nu wel gewekt is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s