The Monuments Men

Het beloofd veel goeds: een cast met onder andere George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman en Cate Blanchett en een script over waarschijnlijk de belangrijkste kunstroof van de 20ste eeuw. En dan verlaat je de bioscoop zaal toch een beetje teleurgesteld.

Image

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert M. Edsel over de kunstverzameling die Hitler aanlegde voor zijn eigen Führer Museum in geboorteplaats Linz. Voor de collectie deed der Führer boodschappen bij verschillende grote musea in Europa en hij stal op deze wijze een ongelooflijke verzameling bij elkaar met daarin alle hoogtepunten van de Europese kunstgeschiedenis. Tijdens de oorlog zelf verschool hij de werken in verschillende mijnen in Duitsland en hij gaf ook opdracht om bij zijn dood alles te vernietigen. Een grootse operatie dus, waar voor de Europese cultuur uiteindelijk ook veel afhing. De zogenaamde “Monuments Men” waren een groep mannen die te oud waren om te vechten aan het front en die in opdracht van president Roosevelt de gestolen werken weer op moesten sporen en terug moesten brengen naar de originele eigenaar. Een mooi streven dus en zeker een goede Hollywood film waardig. En daar gaat het mis.

Het lijkt alsof regisseur Clooney niet goed kan bedenken of hij een nieuwe buddy movie à la Oceans Eleven wil maken of dat hij voor een groots oorlogsdrama als Saving Privat Ryan wil gaan. De dialogen zijn vaak sarcastisch en grappig, maar Clooney gaat ook zeker voor tranen op bepaalde momenten met speeches zoals ze alleen in een film kunnen klinken. Waarom verlaten deze Monuments Men eigenlijk huis en haard voor de kunst? Er wordt gesproken over vrouw en kind die thuis zitten te wachten terwijl de mannen toch onverwacht hun leven moeten wagen voor deze opdracht, maar de drijfveer van de mannen komt niet naar buiten. De echte Monuments Men verdiende toch een beter eerbetoon.

Is het dan enkel kommer en kwel? Nee hoor. Je merkt dat de groep acteurs veel lol hebben gehad in het maken van de film en voor Bill Murray en Cate Blanchett zijn sterk (zoals eigenlijk altijd) en het blijft een bizarre realisatie als ze de eerste mijn volgestouwd met kunst ontdekken dat dit toch echt zo gebeurd is. Ook de vernietiging van verscheidene kunstwerken komt hard aan. Het feit dat de film gebaseerd is op echte feiten is dan ook zijn grootste kracht. Na het zien van de film wil je toch echt wel wat meer weten over de echte gebeurtenissen. En dankzij YouTube kan dat ook.

Zo heeft het geweldige Google Art Project een heuse Art Talk van ruim een uur over de echte Monuments Men online staan. Zeker het kijken waard als je interesse door de film gewekt is.

Ten slotte, ook nog leuk: de website van de Monuments Men Foundation.

Het is jammer dat een film over dit bijzondere onderwerp niet zo goed is als het verdient, maar het zal de Monuments Men bij velen voor het eerst bekend maken en dat verdienen deze groep mannen ook zeker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s